Dr. Halász Péter

Aktualitások

Tájékoztató az internetes, video-konzultációs epilepszia rendelésről

A 2007-óta folytatott eredményes epilepszia kivizsgálási és kezelési rendelésünket megszakította a lassan már egy éve tartó világjárvány, mely valamennyiünket sújt és megnehezíti a magas szintű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

Viszont ez az időszak újfajta megközelítésre is lehetőséget nyújtott.

Az epilepszia rendelés folytonosságának biztosítására asszisztensemmel együtt kialakítottunk egy internet alapú video-konzultációs rendszert, ami ugyan a személyes találkozást nem állítja vissza, de az eddigi tapasztalatok szerint kielégítő ellátási feltételeket biztosit. Az új fajta ellátásnak az az előnye, hogy nem szükséges utaznia és emberekkel való találkozást is elkerülheti, külön előny, hogy a kevés kivételtől eltekintve nincs szüksége kórházi befekvésre.

Ezért mindenkit, akinek szüksége van erre, készséggel várok, a 06-70-370-8401-es mobilszámon tud jelentkezni, hétköznap 14-16 óra között.

Ha új betegként jelentkezik, akkor azt fogjuk kérni, hogy küldje el az eddigi esetleges kivizsgálásainak az anyagát interneten keresztül. Ennek lebonyolításában az asszisztensem lesz a segítségére, tel.: 06-30-476-1916    

A video találkozásba bevonhatja azt a hozzátartozóját, aki a legtöbbet tud az Ön problémájáról, (ez is előny). Video-konzultáción keresztül többnyire megítélhető a baj mibenléte és ha további vizsgálatra (EEG, MRI legtöbbnyire) van szükség, úgy epilepsziában jártas szakemberek segítségével gyorsan el tudjuk végeztetni illetőleg végezni (EEG). Ugyanakkor gyakran kérjük, hogy a hozzátartozók készítsenek okos telefonon video-felvételt a rosszullétekről és küldjék el e-mailen. Ha szükséges gyógyszer beállításokat, módosításokat e-mai kapcsolattal, a tapasztalatok szerint kielégítően meg lehet oldani. A konzultációk érdemi anyagáról és a kialakítható, vagy formálódó véleményekről eredményt kiállítjuk. Amig ki nem alakul a diagnózis illetőleg a kezelés, ha kell többször is biztosítunk video-konzultációt. Amennyiben ezen túl vagyunk és a kezelés is kedvezően alakul, rendszerint félévenként van erre szükség. Ha valaki megbízhatóan roham mentessé válik (a betegek kétharmada), úgy egy évente találkozunk (remélem később személyesen).

Betegeimmel különösen új betegek és még alakuló diagnózis és kezelés esetén gyakran van szükség e-mail- vagy telefon-váltásra is. Ez egy speciális, csak epilepsziás betegek részére fenntartott rendelés. Tehát, kérem, csak ilyen problémával keressenek meg, mást nem vállalok. Gyermekekkel is foglalkozom, de csak 4-5 éves kor felett.

Ha szükséges pszichológiai segítséget is tudunk biztosítani, akár rövid akár hosszútávú módon, epilepsziában is jártas szakpszichológus kolléganőnk (dr. Békés Judit) révén. Amennyiben neuropszichológia diagnosztika is szükséges (bármilyen átmeneti, vagy krónikus mentális teljesítmény vagy memóriacsökkenés esetén) ebben és epilepsziában is jártas kollegánk (dr. Borbély Csaba) vizsgálata és útmutatása is rendelkezésre áll.

Üdvözli és várja Önöket, Dr. Halász Péter
2021. február


Fontos tájékoztatás

A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel a 2007 óta működő ideggyógyászati rendelésünk (epilepsziás betegek számára) előzetes egyeztetés szerint video-kommunikációval történik. A korábbi leleteket előzetesen, e-mailen keresztül tudjuk fogadni/elemezni. A rendelést munkatársam szervezi (tel: 06-30-476-1916), nála kell először jelentkezni. Csak epilepsziás vagy epilepszia gyanús betegekkel foglalkozunk. Ezen belül a következő problémákban tudunk segítséget nyújtani:

 • A betegség megállapítása vagy kizárása (epilepszia diagnosztika)
 • Epilepsziás betegek gyógyszeres beállítása, követése és gondozása
 • Eddigi terápiára rezisztens betegek eredményesebb beállitása
 • Másodvélemény kétséges diagnózis esetén
 • Más ideggyógyászati betegség epilepsziás szövődményének diagnosztikája és kezelése
 • Problémás betegek esetén több munkacsoport közötti konzultáció szervezése
 • Pszichológiai segítség nyújtása
 • Hat-hét éves kortól fogadunk betegeket
Dr. Halász Péter ny. egyetemi tanár, ideggyógyász, epileptológus
2021. március

Fejezetek 1987-ben kiadott EEG dignosztikai jegyzetből

I. Dr. Halász Péter: Alvás és alvászavarok elektroenkefalográfiája

II. Dr. Halász Péter: EEG Leletezése


Új betegtájékoztató: Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Új betegtájékoztatót jelentettünk meg a UCB gyógyszercég támogatásával.

A tartalomjegyzékből:

Betegtájékoztató - 2010 - Mit kell tudnunk az
          epilepsziáról
 • Bevezetés az epilepsziáról
 • A rohamok jellemzôi és teendôk rosszullét esetén
 • A kivizsgálás útjai, módszerei
 • Neuropszichológiai vizsgálat
 • Gyógyszeres kezelés, mûtéti beavatkozás és más lehetôségek
 • Epilepsziához társuló pszichológiai problémák és kezelési lehetôségeik
 • Gondozás, együttmûködés a kezelési folyamattal, tájékozottság
 • Élet epilepsziával – felnôtteket érintô kérdések
 • Élet epilepsziával – gyermekeket érintô kérdések
 • Hogyan óvjuk meg magunkat és gyermekeinket a rosszullétek esetén fellépô veszélyektôl
 • Önsegítô egyesületek

A teljes tájékoztató elolvasható a honlapon a betegtájékoztató menüpont alatt vagy letölthető innen.


Epilepszia estekönyv

Megjelent Halász Péter és Fogarasi András szerkesztésében új könyvünk, ami szakmai közönségnek (orvosok, pszichológusok, orvostanhallgatók) szól

Ismertető:

Epilepszia esetkönyv -
          Sikerek, kudarcok, tapasztalatok. Halász Péter és
          Fogarasi András

Ez a könyv epilepsziás esetleírások gyűjteménye. A válogatás többféle szempont szerint történt. Egyrészt olyan betegek történetét mondjuk el, akik az úgynevezett „nehéz esetek” közül valók és a velük kapcsolatban elért sikerek illetőleg átélt kudarcok tanulságosak lehetnek szakmánk művelői számára. Másrészt igyekeztünk olyan eseteket válogatni, ahol sok éves, esetleg évtizedes követés áll rendelkezésünkre és ezáltal epilepsziás betegség karrierekre nyílik rálátási lehetőség. Ezzel mind szakmánk fejlődését, mind a betegség természetét jobban láttathatjuk. Harmadrészt sokszor lesz szó olyan betegségproblémákról, ahol a szoros értelemben vett medicinális kérdések hol pszichiátriai ko-morbiditással, hol pszicho-szociális problémákkal szövődnek és azt a komplex látásmódot igénylik amelynek keretében nemcsak a betegséget, hanem a beteg embert kell kezelnünk illetőleg vele együttműködnünk.

A sorozat mintegy fele sebészeti megoldást is tartalmaz, amivel hangsúlyozni szeretnénk ennek a hazánkban kellőképpen nem kihasznált gyógymódnak a sokak által még nem realizált fejlettségét és hasznát. A sebészeti kezelés illetőleg a műtét előtti kivizsgálások ismertetésének heurisztikus jelentősége az is, hogy láttatja a modern medicina mennyire csapatmunkát igényel és ennek lehetőségét meg kell teremtenünk jelen korunk megosztott, érdekellentételekkel teli, dezintegrált medicinájában is.


"UCB kiskönyvtár" No. 26.

Megjelent a "UCB Kiskönyvtár" 26. kötete "Korszerű stratégiák az epilepszia gyógyszeres kezelésében" cimmel, Dr. Halász Péter szerkesztésében.


Epilepszia rehabilitáció

A "Rehabilitáció" cimű lapban az utolsó szám az epilepszia rehabilitációval foglalkozik és többek között cikkeket tartalmaz az új "leszázalékolási" ill. rehabilitációs törvényről.