Halász Péter

Epilepszia

Egész pályafutásom során az epilepszia kutatásával, gyógyitásával foglalkoztam. Most csak az ezzel kapcsolatos alapitványunkat és az epilepszia sebészettel kapcsolatos munkánkat ismertetetem. Aki az epilepsziáról többet akar tudni és információkhoz szeretne jutni a betegségről, a kezelésről és az epilepsziával élők pszicho-szociális problémáiról ill. azok megoldására vonatkozó törekvésekről, látogasson el a www.epilepszia.hu honlapra.

Budapest-Bethel Epilepszia Centrum Alapítvány

A Budapest-Bethel Epilepszia Centrum Alapítványt (BBEC) 1997-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy elősegítse az epilepszia korszerű kezelését és az epilepsziás betegek társadalmi elfogadottságát.

A BBEC tevékenysége országos hatókörű, és két fő területen kívánja az epilepszia-ellátás fejlesztését szolgálni. Az alapítvány az epilepszia-sebészet fejlesztése révén a korszerű kezelési gyakorlatának megvalósítására törekedett, emellett célkitűzése a betegek társadalmi elfogadottságának elősegítése, ezen belül kiemelten a betegek rehabilitációja, valamint a társadalmi reintegrációt segítő módszerek kidolgozása és végzése.

Az alapítvány céljainak elérését az Európai Unió és hazai pályáztatók által támogatott oktatási, képzési, foglalkoztatási és rehabilitációs pályázatok segítik elő.

Az 1999-ben közhasznú minősítést kapott alapítvány egyik alapító tagja a németországi Bethel Epilepszia Centrum, mely szakmai tanulmányutak biztosításával és közös pályázati tevékenységgel segíti az epileptológiai ellátás szakmai szintjének növekedését. A BBEC Alapítvány munkájában a Bethesda Gyermekkórház Epilepszia részlege is részt vesz.

A BBEC az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Epilepszia Centrumával együtt működtette a Valentin Ház rehabilitációs központot. Az OPNI 2007-es megszűnésével a Valentin Ház is megszűnt, az alapítvány a Mozgássérültek Állami Intézetében lévő irodában folytatja a munkát, rehabilitációs tevékenység folytatására pályázatok révén törekszik.

A szervezet hosszú távú célja a Valentin Ház utódaként egy Életminőség Központ kialakítása, epilepsziával élők és olyan más tartós betegségben szenvedő érintettek számára, akik magas kockázatúak stressz-zavarok és depresszió szempontjából.

A célcsoport kitágításának irányát jelzi az Alapítvány nevének 2008-as változása: Budapest-Bethel Egészség Centrum Alapítvány.

Az Életminőség Központ megvalósulása esetén sok száz ember önállóságát, teljesebb értékű életét segítené elő. Létrehozásához komoly anyagi támogatásra, társadalmi összefogásra van szükség.

Epilepszia sebészet

A nyolcvanas évek végén, amikor már látszott, hogy az epilepszia sebészet reális terápiás alternatívát kínál a gyógyszer rezisztens betegek egy része számára, kezdeményezésemmel „Ko-operativ sebészeti program”-ot alakítottunk ki, mellyel keretet teremtettük a műtéti kezelés iránt érdeklődő neurológiai/epileptológiai intézmények és a területbe bevonódó idegsebészek, képalkotó szakemberek együttműködéséhez.

A program azok számára, akik műtéti esélyes beteget hoznak konzultatív lehetőséget biztosít és lehetővé teszi az adott intézményben rendelkezésre nem álló és a műtét előtti kivizsgálásban szükségessé váló „high-tech” műszeres vizsgálatok elvégzését is. Az OPNI-ban majd annak megszűnése után az OITI-ban folytatódóan video-EEG monitorozó egységet alakítottunk ki Később és jelenleg egyre inkább lehetővé váló invazív (intrakraniális elektródákkal történő) kivizsgálás is erre szerveződött rá. Csatlakozott a programhoz a gyerek epilepszia vonal is és a Bethesda Református Gyermek Kórházban is kialakult egy video- EEG monitorozó egység *. A kivizsgálási, műtéti és műtét utáni követési módszerekben és stratégiákban a nemzetközi standardokhoz igazodunk ugyanakkor számos hazai innovációt is alkalmazunk. Jelenleg is – már több mint 15 éve – havonta tartunk „EPISEB” konzultációkat, ahol a műtétre javasolt betegeket megbeszéljük és közösen döntünk a kivizsgálás menetéről és a műtét módjáról. Részei vagyunk egy olyan programnak is amely segítséget nyújt azoknak az európai országoknak, melyekben a sebészeti kezelés még nem alakult ki, hogy fejlődésüket meggyorsítsuk.

* Pár éve már Pécsett is, az Idegklinika és az Idegsebészeti Klinika keretében, tanítványom Janszky József vezetésével egy másik önálló epilepszia sebészeti program működik